Alaca Dokumalar

Alaca Dokumalar

Merakla ve gözünü açarak gezersen mutlaka kendine göre hoş ve ilginç şeyler bulursun. Bizim peşimizi tabii ki Türkiye'nin güzel el işleri ve özellikle dokumaları bırakmıyor. O yüzden geçen hafta Antalya'ya giderken Burdur'daki Alaca dokumalarını ve bu dokumaların yapıldığı atölyeyi görmek istedik. Ve iyi ki geldik, dedik. 25 tane ahşap dokuma tezgahında sekiz kadın çalışıyor. Atölyenin yakınında da bir satış dükkanı var. 

Kadınlar Burdur Belediyesinden maaş alıyorlar, memur gibi çalışıyorlar. Yaptıkları işlerden memnunlar. Hatta bazen işleri o kadar çok oluyor ki, akşamları dokumanın kenar düğmelerini evde yapıyorlar. Burdur'da hayat yavaş akıyor, şirin bir yer. Umarız, yakında 'Sakin Şehir' (Cittaslow) olmaya aday gösterilir. O zaman reklam ile kadınların harika el işleri daha çok piyasa bulur. Atölye'nin sorumlusu Ender Bey, Burdur'da bisiklet ile gezen, özgün fikirleri ile Budur'a katkıda bulunmak isteyen bir genç; üniversiteyi İstanbul'da okumuş bir arkadaş, şimdi Alaca dokumalarının tanıtımını yürütüyor. 

Senelerdir geçtiğimiz bir yer Burdur. İyi ki bu sefer durduk ve şehri gezdik. Siz de gezerseniz mutlaka ayrılmadan meşhur ceviz ezmezini deneyin; Altıparmak markası muhteşemdi:)

Dokumaları @blacadokuma instagram sitesinde görebilirsiniz!!!