ELDOKU şimdi Ankara Pilavoğlu Han’da

ELDOKU şimdi Ankara Pilavoğlu Han’da

16. veya 17. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve ilk başlarda konaklama amacıyla yapılan Han şimdilerde ise sanatçılarla, zanaatkarların buluştuğu bir yer.

Pilavoğlu Han Ulus’ta Rahmi Koç Müzesi’nin tam karşısında, kocaman büyük kapısı ve yorgun duvarlarıyla , ‘benim anlatılacak çok hikayem var` der gibi bakıyor.

Kapıdan kafanızı uzatıp içeriye baktığınızda bir sürü küçük, sirin dükkan ile dolu bir pasaj görürsünüz. İçeriye adımınızı attığınız anda, sizi karşılayacak, sohbete hazır pek çok sanatçı bulacaksınız.  

Han’ın ilk adı Ali Paşa Han’ı imiş. Eskiden At Pazarı olarak bilinen alana bakıyor. Ufak tefek onarım ve tadilat çalışmaları yapılmasına karşın, restorasyon çalışması görmediği için çevredeki yenilenmiş tarihi binalara nazaran daha özgün, dokusu ve ruhu bozulmamış bir yapı. Aslında misafirleri içine bu kadar çekmesinin temel sebeplerinden biri de bu bozulmamış doku. 

İnşa edildiği yıllardan bugüne kadar bir çok farklı amaca, çok değişik hikayelere şahitlik etmiş. İlk başlarda konaklama amacıyla yapılan han, daha sonraları çocuk ve kadın cezaevi, ticaretle uğraşanlar için depo ve son olarak da evsiz ve yoksulların konakladığı bir otel olarak hizmet vermiş.

Çok değil, sadece birkaç yıl öncesine kadar evsizleri ağırlıyordu Pilavoglu Han. Üst katları kimsesiz misafirleri, alt katları ise iş yerlerini barındırıyordu. 

Şimdilerde ise sanatçılarla, zanaatkarların buluştuğu atölyelere ve kafelere ev sahipliği yapıyor. Üç katlı hanın, üst katları da atölye ve dükkan olarak kullanılıyor ve yoğunlukta olduğu üst katların manzarası ise enfes.

Ankara’yı en güzel gören birinci katında da, artık Eldoku’ya ait bir atölye var.  Sizi  bu huzurlu ve keyifli atmosferde bekliyoruz!

Pilavoğlu Han’ın hakkındaki bilgiler www.lavarla.com adresinden alındı. Eldoku Lavarla ekibine teşekkür ediyor.