Ödemiş ve Birgi

Ödemiş ve Birgi

Ödemiş, Ege Bölgesi’nde İzmir iline 113 km uzaklıkta bir ilçedir. El yapımı ipek ve pamuk dokumaları meşhurdur. Her cumartesi günü Üç Eylül Teyyare Parkında kadın el sanatları pazarı kuruluyor. Şanslı bir gününüzde iseniz, çeyiz sandığından çıkma eski bir parçaya rastlamanız olasıdır.

Gülfer Keskin, Ödemiş’te yaşıyor ve ipek kumaş üzerine yaptığı eko-baskılar ile tanınıyor. Bölgedeki ipek böceği yetiştiriciliğinin ve ipek dokumacılığının canlandırılmasına Gülfer hanımın büyük katkıları var. Kadın kooperatifçiliği denince, o bölgede akla gelen ilk isimlerden biri. 

Ödemiş’i onunla gezmek çok keyifli idi. Birlikte Ersoy Horzum Bey’in sipariş üzerine havlu ve peştemal dokunan atölyesini ziyaret ettik. Daha sonra Birgi’ye devam ettik.

Birgi, İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalle. Ulu Cami ve Çakırağa Konağı gibi tarihî yapılara ev sahipliği yapmaktadır. 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi. 

Bu şirin köyü, meydanını, dar ve eğri sokaklarını, tarihi camisini ve SEM İPEK firmasının dokuma atölyesini ziyaret ettik. Geçimlerini dokuma yaparak sağlayan Sacide hanım ve Bayram bey ile tanıştık.

Gülfer Keskin bizi daha sonra evine davet edip sadece kök boya kullanarak yaptığı Eko-Print baskı tekniğini anlattı.

Köy meydanındaki tarihi kahvede çayımızı içtikten sonra köye veda ettik.